Supstrat za orhideje od 3l

500,00RSD

Susptrat za orhideje 3 l

Šifra proizvoda: NB-SupstratOrhideje3l Kategorija: Oznake: , ,

Opis

Susptrat za orhideje

Susptrat za orhideje

Supstrat za orhideje od 3l

  • Supstrat za orhideje od 3l
  • Supstrat ili koji sastojci u zemlju za orhideje?

Floria, supstrat za orhideje, je specijalna zemlja za cveće, koja je razvijena direktno za gajenje i presadu orhideja, sastavljena od kvalitetne borove kore i kokosove ljuske. Sadržaj je sastavljen na osnovu istraživanja potreba orhideja i provoda vazduha kod njihovih korena.

Orhideje u prirodi rastu na stablima ili u izbojima korenja drveća pa njihovo korenje većinu vremena ne dolazi u dodir sa zemljom. U prirodnom staništu na stablima drveća njihovo se korenje brzo isušuje pogotovo ako ga katkada obasjava sunce, te o toj činjenici treba voditi računa prilikom uzgoja Vaših orhideja.

Materijali u koje se sade orhideje nikad ne sadržavaju pravu zemlju već je to mešavina mahovine, kore drveta, korenja paprati, stiropopora, lišća i sličnih poroznih materija. Substrat je naziv za mešavinu u koju se sade orhideje. Supstrat možete kupiti u Cvećari Maki M ili ga pripremite sami.

orhidejama orhideji kucnog vrtnog biljkama bilju biljka uzgajaju odrzavaju

Orhideja

Kao i ostale epifitne biljke, orhideje traže vodopropusnu podlogu u koju će se rasaditi. Vodite računa da se Vaše orhideje ponašaju kao ljudi, i nikada se neće dobro osećati u prevelikim cipelama tj. cvetnim posudama. Cvetna posuda mora biti samo za jedan broj veća od stare posude.

Nikad ne presađujte (ili razmnožavajte deljenjem) orhideje za vreme cvetanja već u periodu mirovanja. U suprotnom, cvetovi će prebrzo propasti a mladi pupovi se neće ni razviti.

Supstrat ili koji sastojci u zemlju za orhideje?

Organske materije potrebne za pripremu supstrata?

Pazite na sastav prirodnih materijala kako ne biste u Vaš stan ili staklenik zajedno sa supstratom uneli i puževe koji rado napadaju orhideje. Isto tako pazite da uvek koristite sveže materijale, jer se zaostali crveni paukovi lako zadržavaju u supstratima te ih korišćenjem starih zaraženih supstrata možete lako preneti u novu mešavinu.

Prikladna mešavina ima 3 dela srednje velikih komadića kore, jedan deo grubog peska, jedan deo drvenog uglja jedan deo izmrvljenih suvih listova ili treseta te jedan deo velikih komada kore. Mešavinu supstrata možete pripremiti i samo od seckane kore bora ili jele i morate dodati stiropor. U mešavinu možete staviti i drveni ugalj radi prevencije zakiseljavanja supstrata.

Stiropor u supstratima?

stiropor također može zavrsiti u vasem supstratu

Kuglice stiropora

Penasti ekspandirani polistireni (stiropor) su hemijski neutralni. Taj materijal je izuzetno otporan na uticaj vode i vodene pare i nije topljiv pa zato ne upija skoro ništa vode. Nakon što ostane potopljen 28 dana u vodi može upiti maksimalno 4% svog volumena odnosno samo površinski deo upija vodu.

Njegova je uloga da spreči nabijanje ostalih materijala biljnog porekla. BASF je 1945 godine prvi proizveo prvi ekspandirani polistiren pod zaštićenim imenom Styropor® zbog građevinskih potreba za novim tehnologijama tanjih i lakših konstrukcija.

Pazite da u pripremi najmanji komadići kore drveta budu veličine zrna graška, naime sitniji delovi bi pokvarili poroznu strukturu supstrata kojeg pripremate. Biljne supstrate možete pripremati i od lišća. Ukoliko ga upotrebljavate pazite da korenje vaših biljki ne počne truliti pod utjecajem truljenja lišća.

Bukvino lišće ne trune prebrzo pa ga možete koristiti za razliku od hrastovog lišća koje sadrži visok procenat tanina.

Ipak, najpraktičnije je nabaviti već spremnu mešavinu supstrata koji se prodaju u cvećarama. Kod nas možete da kupite supstrat za orhideje brend FLORIA kao i putem web prodavnice Cvećare Maki M.

Recenzije

Još nema komentara.

Samo prijavljeni korisnici koji su kupili ovaj proizvod mogu ostaviti komentar.