Supstrat Maki plus od 10 l

250,00RSD

Supstrat Maki plus 10 l, zemlja za cveće

 

Šifra proizvoda: NB-SupstratMakiPlus-10l Kategorija: Oznake: , ,

Opis

Supstrat Maki plus 10 l

Supstrat Maki plus 10 l, ima povoljnu PH vrednost i sadrži pristupačne količine makro (N,P,Ca,Mg) i mikroelemenata (Fe,Mn,Cu,ZN,B) koji u zavisnosti od količine supstratai broja biljaka mogu da zadovolje ishranu biljaka u početnim fazama rasta ( 2-3 nedelje ) , dok u toku vegetacije, posle rasađivanja treba vršiti prihranu.

Supstrat Maki plus 10 l

Supstrat Maki plus 10 l

Za uzgoj zdravih biljaka u kontejnerima ili saksijama, potrebno je da supstrat ima sledeće odlike:

  • Da može dovoljno dugo da zadržava vodu;
  • Da vazduh može da struji kroz njega;
  • Da ima dobre drenažne karakteristike i
  • Da ima odgovarajuću PH vrednost.

Pored izbora dobrog supstrata, najbolje je bi bilo da sami napravite mešavinu za određenu vrstu biljke.

Osnovnu komponentu supstrata najčešće čine treseti. Oni imaju malu zapreminsku masu (0,2 do 1,0 g/cm³), dobar vodno – vazdušni kapacitet, visok sadržaj organskih materija i humusnih kiselina ali su siromašni lako pristupačnim hranivima.

U toku razgradnje treseta povećava se učešće čvrste faze, što mu smanjuje vodno – vazdušni kapacitet. Za popravku vodno – vazdušnog kapaciteta koriste se komponente mineralnog porekla kao što su perlit, vermikulit i puzolan, a od sintetičkih higromul i agromul.

Supstrat, njegov sastav i značaj za razvoj biljaka

Pored treseta u proizvodnji rasada koriste se komponente organskog porekla – kompost, zgoreo stajnjak, glistenjak i dr. Ovi materijali su neujednačeni jer zavise od kvaliteta izvornog materijala, dužine i stepena razgradnje organske materije, načina čuvanja, negovanja i dezinfekcije. Veliku prednost organski supstrati imaju oni koji su obogaćeni zeolitima.

Kako prepoznati kvalitetan univerzalni supstrat za saksijsko cvece - © Pixabay

Kako prepoznati kvalitetan univerzalni supstrat za saksijsko cvece

Sposobnost supstrata da zadrži vodu

Budući da se supstrati suše mnogo brže u kontejnerima za uzgoj biljaka ili saksijama nego zemlja u bašti, od izuzetne je važnosti odabrati supstrat koji ima mogućnost zadržavanja vode, kako koren biljke ne bi ostao bez vode.

Organski treset je najčešći sastojak supstrata koji se mogu naći u prodaji, prvenstveno zbog svoje sposobnosti da zadrži i do trideset puta više vode od svoje težine.

Druga solucija u organskoj proizvodnji su kokosova vlakna, odnosno istrugane ljuske kokosa.

Još jedna solucija je kompost. Bilo da je kupovni ili samostalno napravljen, predstavlja dobar organski dodatak supstratu jer pomaže zadržavanju vode, iako zasebno ne može biti dovoljan element pri uzgoju biljke.

Aeracija

Vazduh je za biljke važan koliko i voda. Bez adekvatne aeracije, biljka se doslovce može ugušiti zbog nedostatka kiseonika. Kada je supstrat sabijen u kontejneru, čestice koje čine mešavinu supstrata postaju previše zgusnute, što može blokirati protok vazduha ka korenu biljke.

Tresetni i humusni supstrati zadržavaju vodu tako da se kontejneri neće isušiti prebrzo, ali sa druge strane mogu postati previše teški, ukoliko neke lakše komponente nisu uključene u smesu supstrata.

Sami i bez muke možete poboljšati i oplemeniti supstrat za setvu semena. Na primer, dodavanjem peska, perlita ili vermikulita možete prevazići problem teških supstratnih mešavina, tako što će ih učiniti lakšim i poboljšati aeraciju.

Drenaža

Koren biljaka mora imati laku drenažu. Sa izuzetkom močvarnih i ostalih vodenih biljaka, koje mogu opstati uz vodom natopljeno korenje, većina drugih biljaka bi bila udavljena ukoliko bi njihovo korenje ležalo u vodi. Tokom vremena dolazi do razlaganja organskih supstrata što istovremeno stvrdnjava zemlju i uzrokuje probleme sa drenažom.

Neki problemi vezani za drenažu nemaju veze sa izborom supstrata već se tiču isključivo samih kontejnera i njihove konstrukcije. Kontejneri i saksije moraju imati rupice za drenažu odgovarajuće veličine, te bi se ujedno trebalo proveriti da korenje biljke nije zapušilo te otvore i time onemogućilo drenažu.

Kako prepoznati kvalitetan univerzalni supstrat za saksijsko cvece - © Pixabay

Ph vrednost

Ph vrednost supstrata se može štetno odraziti na uzgoj biljaka naročito ukoliko smesa sadrži izrazito kisele komponente, poput mahovinastog treseta. Neodgovarajuža ph vrednost može zagušiti razvoj biljke, spržiti ih ili ih čak i ubiti.

Dodavanje krečnjaka u supstrat, prema preporukama za vrstu biljke koja se gaji, može dovesti do povećanja ph vrednosti i učiniti supstrat podesnijim okruženjem za uzgoj. Kalcitne ili dolomitske varijante krečnjaka će učiniti da se ph vrednost supstrata poveća, ali su dolomitske formulacije ipak poželjnije iz razloga što sadrže, kako kalcijum, tako i magnezijum, koji spadaju u najvažnija hraniva za rast biljaka.

Sadržaj potencijalno toksičnih elemenata ( Cr,Pb,Ni,Cd ) je u okviru dozvoljenih vrednosti za organsku proizvodnju.

Koristi se pri setvi i pikiranju rasada: povrća ( paradajz,lubenica,paprika,krastavac..), cveća ( sobnog,balkonskog,baštenskog…), zasnivanja travnatih površina, održavanje sportskih terena. PH 5,5 – 6,0.

SASTAV: Mešavina svetlog baltičkog treseta, crnog pešterskog treseta i glistenjaka; N:P:K – 14:16:18 + mikroelementi.

Recenzije

Još nema komentara.

Samo prijavljeni korisnici koji su kupili ovaj proizvod mogu ostaviti komentar.